0
Naudinga žinoti apie džiovintus vaisius

2015-12-02

Džiovinti vaisiai - saldus ir naudingas užkandis, nes džiovinant juose išlieka nemažai naudingųjų medžiagų: kalcio, geležies, magnio, kalio, įvairių vitaminų. Tačiau renkantis džiovintus vaisius labai svarbu perskaityti etiketę, nes juose gali būti papildomai įdėta cukraus, maisto priedų.

Skaitant etiketę reikėtų atkreipti dėmesį net tik į produkte esančias sudėtines dalis, bet ir jų eiliškumą, nes šios dalys, priklausomai nuo jų kiekio, turi būti nurodytos mažėjimo tvarka.

Jeigu etiketėje cukrus parašytas pirmoje vietoje, dažniausiai jo yra daugiau, nei paties vaisiaus. Gamintojai į džiovintus vaisius deda cukraus, nes jis apsaugo nuo gedimo. Dažniausiai naudojamas sieros dioksidas (SO2), kuris etiketėje žymimas: konservantas sieros dioksidas arba konservantas E 220.

Kai kuriems žmonėms sieros dioksidas ir sulfitai gali sukelti alergines reakcijas, todėl jeigu šių medžiagų koncentracija produkte didesnė kaip 10 mg/kg, apie tai turi būti nurodyta produkto etiketėje. 
Be to, produkto etiketėje turi būti pateiktas tikslus jo pavadinimas, pavyzdžiui, “Džiovinti vaisiai su cukrumi”, “Džiovinti vaisiai cukruje”, “Cukruoti vaisiai” ir pan. Taip pat  nurodyta kilmės šalis, tikslus vaisiaus pavadinimas, gamyboje naudoti konservantai, tinkamumo vartoti terminas, laikymo sąlygos, gamintojas ar produkto fasuotojas.

Prekybos vietose negali būti dėmėtų, pajuodusių, žemėtų, pažeistų bakterijų ar grybelių vaisių.
Prieš valgant visus džiovintus vaisius būtinai nuplaukite šiltu tekančiu vandeniu, nes kol atkeliauja iki parduotuvių jie nueina ilgą kelią.

Šaltinis: www.vmvt.lt
Nuotrauka: blog.myfitnesspal.com