Specialistų patarimai tvarkant maistą

2014-11-03

Kasmet spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Minint šią dieną siekiama plačiau informuoti visuomenę apie pasaulines maisto problemas, stiprinti žmonių solidarumą kovojant su badu, skurdu ir netinkama mityba. Pasaulinę maisto dieną 1979 metais švęsti pasiūlė Maisto produktų ir žemės ūkio organizacija (FAO - Food and Agriculture Organisation).

Šiais metais Pasaulinė maisto diena skiriama šeimos ir smulkiesiems ūkiams - siekiama atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į jų svarbų vaidmenį mažinant badą ir skurdą, gerinant maisto saugą, mitybą ir gyvenimo kokybę, racionaliau naudojant gamtos išteklius, saugant aplinką ir vystant plėtrą kaimo vietovėse. Šeimos ūkių ir Pasaulinės maisto dienos devizas - "Maitinti pasaulį, rūpintis žeme". 
 
Minint Pasaulinę maisto dieną, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena,  kaip teisingai tvarkyti maistą namuose:
 
• Pati svarbiausia per maistą plintančių ligų prevencijos priemonė – rankų plovimas. Kruopščiai ir dažnai plaudami rankas po tekančiu vandeniu su muilu sumažinsite per maistą plintančių ligų perdavimo riziką. Rankas būtina plauti prieš pradedant ruošti maistą, maisto ruošimo metu bei pasinaudojus tualetu.
• Prieš vartojant/naudojant maisto ruošimui maisto produktus būtina atkreipti dėmesį į jų realizavimo datą.
• Per maistą plintančios bakterijos kambario temperatūroje gali labai sparčiai daugintis, o žemesnėje nei 5 °C ir aukštesnėje nei 60 °C temperatūrose bakterijų augimas sulėtėja. Vartojimui paruoštą maistą kambario temperatūroje galima laikykite ne ilgiau kaip 2 valandas. Atitirpinti užšaldytą maistą reikia šaldytuve ar kitoje vėsioje vietoje.
• Paruošto vartojimui maisto negalima laikyti per ilgai netgi šaldytuve. Rekomenduojame mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, troškinius, mišraines laikyti šaldytuve ir suvartoti ne vėliau kaip per 2 dienas.
• Ruošiant ir laikant maistą būtina vengti kryžminės taršos. Naudokite atskiras pjaustymo lenteles, įrankius žaliai paukštienai, mėsai, daržovėms, po panaudojimo juos kruopščiai nuplaukite. Termiškai neapdorotą paukštieną, kiaušinius, mėsą, daržoves laikykite atskirai nuo termiškai apdoroto, paruošto vartojimui maisto. Patogiausia kiekvieną maisto produktą laikyti atskirai uždarame inde, kad žali produktai ir pagaminti patiekalai nesiliestų vienas su kitu.
• Vartoti galima tik gerai termiškai apdorotą maistą. Dauguma per maistą plintančių mikroorganizmų žūva esant 75 °C. Todėl, norėdami išmatuoti kepsnio vidaus temperatūrą, geriausia turėti specialų termometrą.
• Prieš vartojimą vaisius ir daržoves būtina kruopščiai nuplauti, jei reikia, nulupkite – taip sumažinsite užsikrėtimo patogeninėmis žarnyno bakterijomis riziką.
• Maisto ruošimui galima naudoti tik saugų vandenį.

www.nmvrvi.lt