0
KAS SLEPIASI BULVIŲ TRAŠKUČIŲ PAKELYJE?

2014-12-15

Pažvelkime iš arčiau, kas sudaro vieną mūsų itin mėgstamą produktą – bulvių traškučius. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė „Sveikatiados“ dalyviams papasakos daugiau apie šio moksleivių itin mėgstamo maisto produkto sudėtį. 

Jūsų dėmesiui – grietinės ir svogūnų skonio traškučiai. Nors jų pavadinimas teigia, kad juose turėtų būti nemažai grietinės ir svogūnų, tačiau taip nėra. Kaip jau žinome iš praėjusio straipsnio, produkto sudedamosios dalys išrikiuotos eilės tvarka nuo didžiausios. Vadinasi, bulvės yra šių traškučių pagrindas.
Toliau matome, kad produkte yra nemažai aliejaus – palmių ir saulėgrąžų. Juos galime pavadinti riebalais. Jie yra viena iš „blogybių“ šiame produkte, nes paprastai sudaro apie 30 % traškučių sudėties. Palyginimui, bulvėje yra vos 0,1 % riebalų, vadinasi bulvių traškučiuose riebalų skaičius padidėja 300 kartų.
Kitos sudedamosios dalys – druska ir maisto priedai (aromato ir skonio stipriklis mononatrio glutamatas E621, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos citrinų rūgštis E 330 ir natrio diacetatas E 262 ), kvapiosios medžiagos – tai nėra maisto medžiagos ir jos nėra naudingos mūsų organizmams. Taigi, vertingiausia bulvių traškučių sudedamoji dalis - bulvės. Todėl patartina valgyti tuos traškučius, kurių sudėtyje bulvių yra kuo daugiau. Blogai, kad bulvių maistinė vertė sugadinama gausiu riebalų kiekiu, druska ir maisto priedais. Norėtųsi pabrėžti, kad druską vartoti derėtų saikingai – rekomenduojami 5 gramai per parą. Druskos gauname su kitais produktais – mėsa, duona, sriuba, tad papildomai jos vartoti nereikėtų. O bulvių traškučius irgi rekomenduojame valgyti saikingai.
 
Palygimui panagrinėkime ir šiek tiek kitokį produktą – grūdėtąją varškę. Išsirinkome grūdėtąją varškę su keptais obuoliais ir cinamonu. Iš karto galime matyti, kad produktas yra gana riebus – riebalai sudaro 7 % masės. Pieno riebalai, esantys pieno produktuose, yra  sotieji, tad rekomenduojama jais nepiktnaudžiauti. Varškės grūdeliai, grietinėlė, džemas, obuoliai – sudedamosios dalys, turinčios organizmui naudingų maisto medžiagų. Visgi, norėdami pagerinti skonį, gamintojai į grūdėtąją varškę įdėjo ir druskos, cukraus ir kvapiųjų medžiagų, pektino bei sirupo. Be šių medžiagų produktas būtų kur kas naudingesnis.
Palyginimui, sveikatai palankesnis produktas būtų liesa varškė su uogomis arba džiovintais vaisiais.