Specialistai atsako į klausimus

2016-01-04

Sveikos mitybos trimestro idėjų pakete kvietėme mokytojus kartu su moksleiviais pasidomėti maisto produktų sudėtimi. Beskaitant etiketes iškilo daug klausimų. Atsakymų kreipėmės į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistus.

Daugiausia klausimų iškilo apie maisto priedus. Kas yra stabilizatoriai? Kas yra mononatrio glutamatas? Kas yra dažiklis anatas? Apžvelgę klausimus apie maisto priedus pateikiame apibendrinimą. 

Maisto priedai - medžiagos, kurios nėra naudojamos kaip atskiri maisto produktai ir tipinės maisto produktų sudedamosios dalys bei kurios įdėtos į maisto produktus technologiniais tikslais (gamybos, pakavimo, gabenimo ar laikymo) tampa tokių maisto produktų sudėtine dalimi.
Šiuo metu Lietuvoje žinoma daugiau kaip tūkstantis maisto priedų pavadinimų. Nors valgomoji druska, kepimo milteliai, vanilė, citrinos rūgštis, krakmolas naudojami kasdieniniam maistui ruošti, tačiau nesusimastome, kad tai taip pat maisto priedai. 

Kaip klasifikuojami maisto priedai?
Pagal patvirtintą maisto priedų klasifikaciją, priedai skirstomi į kelias kategorijas:
  • Dažikliai,
  • Saldikliai,
  • Antioksidantai ir konservantai,
  • Kiti maisto priedai.
Visi maisto priedai turi tam tikrą numerį. Lietuvoje leidžiamų naudoti maisto priedų sąraše yra virš 20 maisto priedų grupių. Tai antioksidantai, aromato ar skonio stiprinimo medžiagos, emulsikliai, fermentai, konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos ir kt. 
Dažikliais vadinamos medžiagos, suteikiančios maisto produktui spalvą ar ją atgaivinančios. Dažikliai gaunami iš maisto produktų ir kitų natūralių medžiagų fiziniu ar cheminiu būdu išgaunant pigmentus su atitinkamomis maistinėmis sudėtinėmis dalimis.
Saldikliais vadinamos medžiagos, neturinčios cukraus, tačiau suteikiančios maisto produktui saldų skonį.
Antioksidantai - tai  medžiagos, kurios pailgina maisto produkto vartojimo laiką, apsaugodamos nuo gedimo, kurį sukelia oksidacija.
Konservantai - tai medžiagos, kurios pailgina maisto produkto vartojimo laiką, apsaugodamos nuo gedimo.
Kiti maisto priedai – šiai kategorijai priskiriama didelė atskira kategorija maisto priedų, naudojamų labai įvairių maisto produktų gamybai.
Maisto priedai yra maisto ingredientai ir jie turėtų būti nurodyti ingredientų sąraše. Priedams turi būti suteiktas pavadinimas pagal jų funkcinę klasę, tada nurodomas jų specifinis pavadinimas arba numeris, pvz., „dažiklis – kurkuminas“ arba „dažiklis: E 100“.  E numeris gali būti naudojamas, kad medžiagas būtų galima paprasčiau įvardyti nenaudojant cheminių pavadinimų, kurie kartais būna labai sudėtingi. Kai kurie maisto priedai atlieka kelias funkcijas, o kokią konkrečiai bus pažymėta maisto produkto etiketėje prieš jo pavadinimą ar E  numerį.  Maisto priedų kategorijų apibūdinimai yra labai tikslūs ir funkciją nusakantys pvz. drėgmę išlaikanti medžiaga, stabilizatorius, lipnumą suteikianti medžiaga ir pan.

Dabar konkrečiai atsakysime į klausimus:
Kas yra gliutenas (glutenas, glitimas)? – tai baltymų gliadino ir gliutenino mišinys, susijungęs su krakmolu, kurio yra kai kurių javų (kviečių, rugių, miežių, avižų, speltos ) grūdų endospermuose (augalų sėklų audinys, kurio atsarginėmis medžiagomis minta gemalas). Lietuvių kalba vadinamas glitimu (dažnai literatūroje vadinamas glutenu ar gliutenu). Žmonės, sergantys celiakija (genetiškai sąlygojama alerginė reakcija į grūdinių baltymų – glitimo gliadino frakciją), turi vengti (arba labai riboti) duonos, sausainių, makaronų ir visų kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo turinčių sudedamųjų dalių. 
Kas yra laktozė? Kitaip vadinama dar  pieno cukrumi.Laktozės yra piene ir pieno produktuose.
Kas yra maltodektrinas? Maltodekstrinas yra natūralus saldiklis. Maltodekstrinas gaunamas iš kukurūzų, kviečių ar bulvių. Jis yra lengvai virškinamas. Plačiai žinomas dėl saldumo savybių, sudėtyje turi mažiau kalorijų nei cukrus.
Kas yra skaidulos? Skaidulinėmis medžiagomis (jos dar vadinamos maistinėmis skaidulomis) vadinami angliavandeniai, kurių yra augaliniuose produktuose ir kurių neskaldo žmogaus virškinimo fermentai. Skaidulines medžiagas skaldo storosios žarnos mikroflora. Pagrindiniai maisto produktai su kuriais gaunamos skaidulinės medžiagos – daržovės, vaisiai, rupi duona, visų grūdo dalių turintys duonos gaminiai, makaronai (dar vadinami „viso grūdo“ arba „pilno grūdo“), pupelės, avižos. Skaidulinių medžiagų yra ir kituose augaliniuose produktuose, ypač ankštinėse ir kai kuriose kitose daržovėse (morkose, kopūstuose, burokėliuose), vaisiuose ir uogose,riešutuose. 
Kas yra bifidobakterijos? Tai vienos pagrindinių žmogaus žarnyno bakterijų.
Kas yra pektinas? Pektinai aptinkami sausumos augalų ląstelių sienelėse. Jie yra maistinių skaidulų šaltinis. Naudojamas kaip maisto priedas. 
Kas yra folio rūgštis? Vitaminas.
Ką reiškia kai produkto ne mažiau nei 106 KSV? KSV reiškia Kolonijas sudarantys vienetai. Taip gali būti maisto produktų etiketėse nurodomas probiotinių bakterijų skaičius. Probiotikai – tai gyvi mikroorganizmai, kurie, vartojami tinkamais kiekiais, naudingi vartotojo sveikatai.
Kodėl palmių aliejus taip plačiai naudojamas? Palmių aliejus populiarus visame pasaulyje dėl konkurencingos kainos ir techninių savybių. 
Ką reiškia hidrinti augaliniai riebalai? Hidrinimo proceso metu  augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais. Hidrinimas – tai cheminė reakcija, kurios metu prie anglies atomų grandinės prisijungia vandenilio atomai. Kietinimas trunka kelias valandas 150 – 240 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Proceso metu kaitinamas augalinis aliejus ir skysti riebalai įgyja kietą konsistenciją. Tokie riebalai yra žaliava margarinui bei kulinariniams riebalams gaminti. Šios cheminės reakcijos natūraliai gamtoje beveik nevyksta, jos yra sukurtos žmogaus.
Kas yra palmių aliejų frakcijos? Tai tam tikros atskirtos palmių aliejaus dalys.
Kas yra alkalizuoti kakavos milteliai? Literatūroje nurodoma, kad kakavos alkalizavimas arba šarminimas yra kakavos perdirbimo būdas. Tokio proceso metu kakava yra paveikiama šarmais, dėl ko ji tampa mažiau rūgšti, tirpi vandenyje ir sodriai tamsiai rudos spalvos.
Pagal maisto produktų ženklinimo taisykles maisto produkto sudėtyje vitaminai turi būti pateikti pagal jų cheminį pavadinimą ir tik maistingumo lentelėje gali būti pažymėti pagal mums žinomus pavadinimus, kaip pvz: vit E ar vit C.
Kas yra tokoferilacetatas?  Tai vitaminas E.
Kas yra tiamino mononitratas?  Tai vitaminas B1.
Kas yra nikotinamidas? Tai vitaminas, dar vadinamas niacinu, kartais – vitaminu PP, vitaminu B3.
Kas yra pirodoksino hidrochloridas?  Tai vitaminas B6.
Kas yra cianokobolaminas? Tai vitaminas B12.
Ar D-biotinas naudingas žmogui?  D-biotinas yra B grupės vitamino biotino forma. Dalyvauja žmogaus organizmo fermentinių sistemų veikloje, reikalingas normaliam augimui ir funkcijoms.
Kas yra kalcio D-pantotenatas?  B grupės vitaminas, viena iš pantoteno rūgšties formų.
Apibūdinkite saldžių išrūgų miltelius (iš pieno)? – Saldžiosios išrūgos yra pieno produktas, liekantis darant iš pieno fermentinį sūrį (pvz: po varškės susidarymo atskiriamos rūgščios išrūgos).

Tikimės, kad atradote atsakymus į savo klausimus, o jei dar kils klausimų tai mėginsime atsakyti kiekvienam asmeniškai.