Po projekto daugiau vaikų pasižadėjo pusryčiauti rytais
2015-12-15
Paskelbti du mėnesius trukusio Vilniaus miesto savivaldybės remiamo projekto „Sveikatiados pusryčių klubas” rezultatai. Paaiškėjo, kad daugiau sužinoję apie sveikus pusryčių įpročius, 14 proc. dalyvių projekto veiklos paskatino pusryčiauti, o 67 proc. vaikų teigė, kad sužinojo daug naudingos informacijos.
Projekto metu žaisdami ir atlikdami įvairias užduotis penktokai sužinojo, kurie maisto produktai suteikia energijos, patys ieškojo atsakymų kaip pamėgti pusryčius. „Sveikatiados pusryčių klubas“ vyko šešiose Vilniaus pagrindinio ugdymo mokyklose. Organizatoriai pasakojo vaikams, kodėl pusryčiauti yra labai svarbu ir kokiais būdais išsiugdyti įprotį pusryčiauti. Apklausos rezultatai parodė, kad reguliariai pusryčiauja 77 proc. „Sveikatiados pusryčių klube” dalyvavusių penktokų, o beveik niekada jų nevalgo tik 5 proc. vaikų.
„Projektas siekia supažindinti moksleivius su pusryčių svarba, padėti išsiugdyti įprotį pusryčiauti bei išmokyti vaikus sąmoningai rinktis sveikus ir maistingus maisto produktus. Norime atkreipti tėvų ir mokyklų bendruomenių dėmesį į pusryčių svarbą, todėl tokius projektus stengsimės organizuoti ir toliau,”- sakė projekto vadovė Margarita Čėglytė.
Moksleiviai buvo apklausiami projekto pradžioje ir pabaigoje siekiant sužinoti, ar projekto veiklos gali duoti siekiamą rezultatą. Sostinės penktokų apklausa parodė, kad 64 proc. vaikų pusryčiauja namuose kartu su savo tėvais, o trečdalis apklaustųjų valgo arba namuose arba mokykloje. Projekto pradžioje sumuštinius pusryčiams nurodė valgantys 78 proc., blynus – 68 proc., košę – 50 proc., bandeles – 49 proc., saldumynus- 20 proc. apklaustųjų. Po antros apklausos, kuri vyko jau pasibaigus specialioms paskaitoms, vaikai rečiau rinkosi bandeles ir saldumynus, o dažnesniu pasirinkimu tapo įvairios košės. Po antros apklausos sumuštinius pusryčiams valgė 71 proc., blynus – 52 proc., košę – 63 proc., bandeles – 30 proc., saldumynus- 9 proc. apklausoje dalyvavusių moksleivių.
Reguliariai vaisius ir daržoves valgė 22 proc. penktokų, tačiau susirūpinimą kelia, kad ketvirtadalis vaikų (24 proc.) atsakė, kad beveik niekada jų nevartoja. Pieną ar pieno produktus 1-2 kartus per savaitę vartoja 33 proc. vaikų, o beveik niekada – 18 proc.
Nevalgymo rytais yra kelios priežastys. „Dažniausiai rytais vaikai nevalgo, nes nejaučia alkio. Tėveliai turėtų pasirūpinti, kad jie neprisivalgytų vakarais ir tada ryte vaikas atsikėlęs bus alkanas. Jeigu vaikai rytais nespėja pavalgyti, galėtų atsikelti šiek tiek anksčiau ir papusryčiauti. Juk pusryčiams užtenka tik 10-15 min.“, – sako gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
Kiekvienai projekte „Sveikatiados pusryčių klubas“ dalyvavusiai klasei buvo surengtas 4 savaičių užsiėmimų ciklas. Į užsiėmimus buvo įtraukti dietologai, mitybos specialistai, sportininkai ir Lietuvos medicinos studentų asociacijos nariai.